Newsletter subscribe

OSNOVNI PODACI O RADU KLUBA OD 1981. – 1991. TE OD 2006. – 2014.

Kuglački klub “Plitvice” osnovan je u mjesecu svibnju 1981. godine.
Tomu je 1980. godine pridonijela izgradnja moderne automatske kuglane kraj hotela Jezero. Odmah nakon puštanja u rad kuglane pod organizacijom Hrvatskog Kuglačkog saveza održana su razna natjecanja. Promatrajući natjecanje te imajući u vidu novostečene uvjete počelo se razmišljati o osnivanju KK “Plitvice”. Glavni aktivisti i pobornici osnivanju kluba bili su bivši osnivači i igrači nogometnog kluba “Plitvice” koji je osnovan 19.06.1974. god.

U svibnju 1981. sazvana je i osnivačka skupština kluba na kojoj su usvojeni program rada kluba u okviru RSKUD Plitvice. Napravljen je i statut kluba, a za prvog predsjednika i voditelja KK “Plitvice” izabran je Marko Sekulić. Kuglački klub “Plitvice” je djelovalo pod pokroviteljstvom radne organizacije Nacionalnog parka Plitvice.

Već u jesen 1981. uključen je u redovno prvenstvo zajednice općina Like koja je imala 12 kuglačkih klubova. Od 1981. do 1991. KK “Plitvice” se natjecao u redovnom prvenstvu, te na pojedinačnom natjecanju, natjecanju u parovima, narodnim načinom, raznim turnirima. Godine 1987., 1988. i 1990. bio je prvak svoje regije i igrao kvalifikacije za hrvatsku ligu u Zagrebu, Petrinji i Sisku, ali nažalost nije prošao. KK “Plitvice” je odgojio i jednog tada mladog igrača Dragana Hrnjaka koji je bio kao omladinac 2. na prvenstvu bivše države, odmah iza bivšeg reprezentativca Miroslava Lijovića. Sudjelovao je i na prvenstvu države za seniore te osvojio 10. mjesto. Dugo je držao rekord kuglane na Plitvicama od 940 čunjeva. Godine 1989. je prešao u KK “Grmoščica” iz Zagreba, tada jedan od najboljih klubova u državi.

KK “Plitvice” imao je prijateljske susrete sa KK “Medveščak”, KK “Grmoščica” iz Zagreba te KK “Poštar” iz Zadra. Posebne odnose gajio je sa KK TSV Sontheim iz Heilbronna-Njemačka. Od 1983. – 1991. KK “Plitvice” je gostovao u Njemačkoj u listopadu, a oni su dolazili na Plitvice u svibnju. Rezultat toga druženja, 1988.g. posađen je njemački hrast ispred kuglane koji je danas veliko drvo i čini hlad na terasi ispred kuglane. Plitvičani su u njihovom sportskom parku zasadili plitvičku smreku.

Sve aktivnosti kuglačkog kluba “Plitvice” redovno su se odvijale do 31.03.1991.g. i Krvavog Uskrsa. Tada je klub prestao djelovati jer su počele ratne aktivnosti, a većina igrača se rasula u izbjeglištvu.
Na kraju želim spomenuti imena osoba i igrača koji su najviše pridonijeli razvoju kuglanja i sportskim rezultatima kluba: Marko Sekulić, Pavao Miletić, Mirko Rađenović, Mane Bjelobrk, Anđelko Kružičević, Milan Uzelac, Đoko Kovačević, Ivan Teklić, Milorad Cvjetković, Dragan Hrnjak, Zoran Ilijaš, Sveto Mrkela, Milan Žafran, Živko Mlinar, Božo Pribić, Bogdan Lalić, Mile Marčetić, Darko Bjelobrk ,te naš, jedno vrijeme predsjednik kluba i urednik internog glasila “Plitvički Vjesnik”, koji je i sačuvao sve podatke o radu kluba: g. Nikola Galac.

Povratkom na Plitvice nakon Domovinskog rata, KK “Plitvice” nije se mogao odmah reaktivirati. Zgrada u kojoj se nalazila kuglana bila je u lošem stanju, a sama kuglana je bila uništena, tehnički devastirana. Godine 1999. pristupilo se obnovi samog objekta. Nakon toga naručena je komplet nova moderna oprema za kuglanu. Kuglana je kompjuterizirana, na nekadašnju betonsku podlogu stavljene su moderne podloge (specijalne ploče za kuglanje), priključena je na hotelski agregat, osposobljena je ventilacija prostora, uređeno je novo centralno grijanje te su obnovljene sanitarije.
Nakon stvorenih uvjeta 2006. godine pristupilo se reaktiviranju kluba. Pozvani su na osnivačku skupštinu svi zainteresirani i donesena je odluka o početku rada kluba. Za predsjednika kluba izabran je g. Marko Sekulić, a za tajnika g. Mate Petrović koji tu funkciju obnašaju do danas. Klub se uključuje u redovno natjecanje u 5. ligu regije Zapad – Ličko senjska, Karlovačka, Primorsko goranska te Istarska županija. Za četiri godine došao je u 2. ligu regije Zapad gdje sa uspjehom nastupa već 4 godine. KK “Plitvice” od svog novog početka svake godine organizira turnir pod nazivom “Plitvice 91” u znak sjećanja na prvog hrvatskog redarstvenika poginulog na Krvavi plitvički Uskrs 1991.g. Josipa Jovića.

Za povratak kuglanja na Plitvičkim jezerima svoj veliki doprinos su dali slijedeći članovi kluba i igrači: Marko Sekulić, Mate Petrović, Drago Krizmanić; Željko Krizmanić, Milan Žafran, Dalibor Špoljarić, Srećko Bićanić, Vladimir Rapaić, Josip Bićanić, Darko Krizmanić, Daniel Kolar, Slavko Kolar, Dražen Draženović, Pavao Miletić, Josip Bićanić ml., Petar Špehar, te danas naš najbolji igrač kluba Safet Falatović.

Predsjednik KK “Plitvice”
Marko Sekulić